top of page
  • Facebook Sosyal Simge
  • Twitter
  • Instagram

eFootball Nasıl Bu Hale Geldi?

2020 yılında yayınlanan fragman ile hepimizi umutlandıran eFootball serisinin nasıl bu hale düştüğü hepimizi meraklandıran bir konu. Özellikle v0.9.0 güncellemesi ile berbat bir oyun olarak karşımıza çıkan eFootball'ın nasıl o fragmandan bu hale geldiğine dair geçtiğimiz günlerde bir iddia ortaya atıldı. Her ne kadar %100 doğru olup olmadığına dair bir bilgi olmasa da bu iddiayı sizlerle paaylaşmak istiyorum.



Oyun Nasıl Bu Hale Geldi?

Konami'nin planları arasında böyle bir oyun geliştirmek yoktu ve normal ya da bir diğer tabirle geleneksel bir oyun geliştiriliyordu. Ancak bir gün PES/eFootball yapımcılarından Seitaro Kimura, farklı bir sistem ile bir öneri sundu. Bu öneri sonrasında PES Productions çalışanları Geleneksel yöntemi savunanlar ve Kimura'nın yöntemini savunanlar olmak üzere ikiye bölündü.



Bu durum firma yetkililerine kada gidince yetkililer de Seitaro Kimura'nın yönteinnin daha fazla gelir getiirme ihtimali olduğu dolayısıyla bu yöntemi seçme kararı aldılar ve o güne kadar Geleneksel olarak geliştirilen her şey kenara atıldı ve şu an sahip olduğumuz eFootball karşımıza çıktı.



Kimura'nın Yöntemi Neydi?

Kimura'nın yöntemi, tamamen Free-to-Play olan ve online modlara odaklanan bir oyundu. Ancak bu kadar kısa sürede çoğunluğu mobil oyunun geliştiricisi olan bu ekip bu durumun altından kalkamadı ve oyunu çıktıktan ancak 8 ay sonra adam akıllı bir seviyeye getirebildi ve sadece online modlara sahip olan bir oyun olarak karşımıza çıkmasını sağlayabildiler.


Peki sizce Konami bu aldığı kararı uygulamada başarılı oldu mu?


244 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

2 Comments


Ragıp Ertaç
Ragıp Ertaç
Feb 20, 2023

PES 2021, her sancılı jenerasyon geçişinden sonra afallayan serinin umut vaadeden versiyonuydu. PES 4-5-6 efsanesinin ardından 2008'de aynı sancılı geçişi gördük, 2010 gibi toparlayan oyun bu sefer aynı şablon üzerine ısrar ede ede 2013'te zirveyi gördü, 2014 öncesi yine muazzam fragmanlar ve yeni jenerasyon ümitleriyle beklentimizi zirveye çekip hayal kırıklığına uğradık. 2016 itibarıyla oyun tekrardan oynanabilirlik kazanmaya başladı, ve PES6 ve 2013 serileri ardından herkesin oynanabilirliğinde mutabık olduğu son versiyon olan 2021 çıktı.

Ama Fifa'nın gerek yıllar süren hegomonyası, gerek istikrarını koruyabilmesi, gerek mod, atmosfer ve lisans konusunda uzun yıllar fark atması sebebiyle PES satış rakamları rekabet etmenin çok uzağında kaldı. Konami ne rekabet edebiliyor ne tehdit edebiliyordu. Uzun yıllar PES için yama yapmış, 2014'teki PES skandalı ile birlikte Fifa'ya…

Like

Mehmet Sarar
Mehmet Sarar
Feb 20, 2023

Bence olmadı Daha doğrusu hayal kırıklığı oldu ve bir sürü oyuncusunu kaybetti şuan oynayan Mecburiyetten oynuyorlar bu oyunu yoksa yine oynamazlar Ha oyun da gelişme var mı Var tabii ki eskiye göre daha akıcı az da olsa bir zevk alıyoruz yani ama çok çok eksikleri var Mesela eski modlar gelirse 10vs coop analig o zaman eski oyuncuların geri gelme ihtimali de olur inşallah oyun düzelir de eski gibi olur da zevk alırız temelimiz bu

Like
bottom of page